Jdi na obsah Jdi na menu

Domovní řád

DOMOVNÍ ŘÁD

   Společenství vlastníků Kosmická 745-747, Praha 4, Háje, se sídlem Kosmická 746/19, Háje,  149 00 Praha 4

 

Čl. I

Úvodní ustanovení

  1. Tento domovní řád je vytvořen za účelem zabezpečení pořádku a čistoty v domě, k zajištění podmínek řádného užívání bytových a nebytových jednotek (dále jen „jednotky“) a společných prostor v domě tak, aby v domě bylo vytvořeno prostředí zajišťující všem vlastníkům a nájemcům řádný výkon jejich práv.
  2. Domovní řád konkrétně upravuje podmínky a způsob užívání bytů, nebytových prostor a společných částí domu, přičemž základní úprava vzájemných práv a povinností mezi Společenstvím vlastníků Kosmická 745-747, Praha 4, Háje (dále jen „Společenství“) a vlastníkem bytu se řídí zejména zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů a stanovami Společenství.
  3. Ustanovení tohoto domovního řádu jsou závazná pro všechny osoby, které užívají jednotky, společné prostory a zařízení v objektu Kosmická 745-747.
  4. Základní pravidla správy jsou v souladu s občanským zákoníkem obsažena ve stanovách Společenství.

 

Čl. II

Základní pojmy

  1. Bytovou jednotkou se rozumí soubor místností, které jsou rozhodnutím stavebního úřadu určeny k bydlení.
  2. Nebytové prostory jsou jednotlivé místnosti, nebo soubory místností, které jsou rozhodnutím stavebního úřadu určeny k jiným účelům než k bydlení (např. k podnikatelské činnosti, společné zájmové činnosti apod.).
  3. Příslušenstvím bytové jednotky se rozumí vedlejší místnosti a prostory určené k tomu, aby byly s bytovou jednotkou užívány (např. sklepní kóje). Nebytové prostory ani společné prostory domu nejsou příslušenstvím bytové jednotky.
  4. Společnými prostory domu se rozumí části domu určené pro společné užívání a to zejména základy, střecha, hlavní vodorovné i svislé konstrukce, vchody, schodiště, chodby, výtahy, sušárny, rozvody tepla a vody, kanalizace, plynu, elektřiny, společné antény, a to i když jsou umístěny mimo objekt.

 

Čl. III

Práva a povinnosti vlastníků a nájemců jednotek

  1. Práva a povinnosti vlastníků a nájemců jednotek upravuje zejména občanský zákoník, stanovy Společenství a tento domovní řád.
  2. Vlastníci jednotek jsou povinni řádně užívat předmětnou jednotku a společné prostory domu a současně odpovídají za správné užívání bytu i společných částí domu všemi osobami, které s nimi bydlí, které jsou u nich v bytě v pronájmu a které je navštěvují (dále „další osoby“).
  3. Vlastník jednotky je povinen nahradit škody, které na jiných jednotkách nebo společných částech nebo zařízení domu způsobil on sám, další osoby nebo osoby, jimž umožnil vstup do budovy. Způsob a rozsah náhrady se řídí příslušnými ustanoveními občanského zákoníku.
  4. Vlastníci/nájemci jsou povinni při výkonu svých práv dbát na to, aby v domě bylo vytvořeno prostředí zajišťující ostatním vlastníkům či nájemcům nerušený výkon jejich práv, zejména udržování pořádku a čistoty. Výkon práv a povinností vyplývajících z vlastnického či nájemního vztahu nesmí bez právního důvodu zasahovat do práv a oprávněných zájmů jiných osob a nesmí být v rozporu s dobrými mravy.
  5. Vlastníci/nájemci jsou povinni dodržovat ustanovení požárních předpisů a doplňující směrnice. Jejich porušování nebo zneužití protipožárního zařízení objektu (hasicí přístroje, hydranty) je trestné a bude postihováno v souladu s příslušnými právními předpisy.
  1. Zástupce Společenství nebo Společenstvím pověřená osoba je oprávněna po předchozí dohodě s vlastníkem vstoupit do bytu či nebytového prostoru za účelem pravidelných revizí, zjištění technického stavu, prove odečtu, kontroly, nebo výměny měřidel dodávaných medií.
  2. V zájmu předcházení násilnému otevření bytu nebo nebytového prostoru z důvodů havárie apod. se doporučuje, aby vlastníci bytových jednotek aktualizovali svá telefonní čísla popřípadě adresy, které za tímto účelem Společenství vede.
  3. Vlastník bytu je povinen hlásit změny v počtu bydlících osob nejpozději do jednoho měsíce, ve kterém ke změně došlo. V případě, že nebyla včas nahlášena změna počtu osob, může být Společenstvím požadována náhrada vzniklých škod.
  4. Vlastník, který poskytne svou jednotku do pronájmu nebo ji přenechá k dočasnému užívání třetím osobám, je odpovědný za to, že tyto osoby budou dodržovat tento domovní řád v celém jeho rozsahu. V případě, že by osoby užívající jednotku nerespektovaly zásady spojené s tímto domovním řádem, vyzve Společenství vlastníka k nápravě či náhradě vzniklých škod.

 

Čl. IV

Držení domácích zvířat

  1. Vlastník či nájemce bytové jednotky nese plnou zodpovědnost za domácí zvířata, která jsou v bytě držena a za zvířata svých návštěv. Je současně povinen dbát na to, aby nedocházelo k rušení užívacího práva ostatních obyvatel domu, zejména pachem, hlukem a znečišťováním společných částí domu.
  2. Chovatel domácích zvířat je povinen dbát na to, aby jeho zvíře neznečišťovalo společné prostory domu, přilehlý chodník a zelenou plochu kolem domu. Současně je povinen neprodleně odstranit nečistotu způsobenou na místě, kde může být znečištění na obtíž obyvatelům domu.
  3. Každý chovatel zvířete je povinen učinit taková opatření, aby chovem nebyl ohrožen život, zdraví a majetek jiných osob. Chovatel, případně jiná osoba, která se pohybuje se psem ve společných prostorách domu, musí psa zajistit takovým způsobem, aby nemohl poškodit cizí ani společný majetek, nemohl obtěžovat a ohrožovat zdraví jiných občanů.
  4. Vlastník je povinen vyžádat si písemný souhlas Společenství k držení šelem, plazů, exotických a jiných dravých, jedovatých a nebezpečných zvířat v bytě a registrovat je dle platných vyhlášek.
  5. Souhlas s držením zvířat dle bodu 4 může být v závažných případech Společenstvím odepřen.
  6. Při nedodržení ustanovení tohoto článku musí držitel uhradit vzniklé škody.                                                          

 

Čl. V

Užívání bytu

1.   Byt je primárně určen k bydlení. Podnikání v bytě je možné pouze za předpokladu, že nebudou dotčena práva ostatních vlastníků, nebo nájemníků.

2.   Pronájem bytu, nebo jeho části musí vlastník bez zbytečného odkladu oznámit Společenství společně s údaji o počtu nájemníků.

 

Čl. VI

Užívání společných prostor objektu

  1. Společné prostory domu se užívají jen k účelům odpovídajícím jejich povaze a určení tak, aby nedocházelo k omezování práv ostatních vlastníků v domě.
  2. Umisťování jakýchkoliv předmětů, které nepatří k vybavení domu, není ve společných prostorách domu povoleno. Je nutné dbát na to, aby prostory, které vedou k východu z objektu a slouží jako únikové cesty, nebyly v případě vzniku požáru a jiné živelné katastrofy žádným způsobem zastavěny, nesmí na nich být ani omezený průchod. V případě, že dojde k porušení tohoto ustanovení, je Společenství oprávněno předměty umístěné ve společných prostorách odstranit. Náklady spojené s likvidací neoprávněně odložených předmětů uplatní Společenství na vlastníkovi bytu, v němž bydlí zjištěný majitel neoprávněně odloženého předmětu.
  3. Je zakázáno skladovat v domě látky snadno vznětlivé či jinak nebezpečné. Je zakázáno používání otevřeného ohně ve společných prostorách. Není dovoleno ukládat ve společných prostorách věci, které by mohly být zdrojem šíření hmyzu a hlodavců, a také je zakázáno ve společných prostorách uchovávat zvláště aromatické látky vyžadující trvalé větrání.
  4. Poškozování informačních zařízení v domě (vývěsky, oznámení, informační nápisy apod.) bude posuzováno jako závažné poškozování majetku Společenství.
  5. Společné prostory lze užívat k jiným účelům než jsou určeny pouze se souhlasem Společenství a po splnění podmínek, které Společenství určí.
  6. V topném období musí být okna ostatních společných prostor s výjimkou krátkodobého větrání dobře uzavřena.
  7. Ve společných prostorách bez automatického zhasínání jsou bydlící povinni při odchodu světlo zhasnout.

 

Čl. VII

Sklepní kóje

1.   Sklepní kóje je možné užívat pouze ke skladování předmětů vlastníků, nájemců a osob užívajících s nimi společnou domácnost.

2.   Vlastníci/nájemci jsou povinni zabezpečit, aby předměty uložené v jim přidělených kójích nebyly zdrojem šíření hmyzu a hlodavců.

3.   Uživatelé sklepních kojí jsou povinni umožnit přístup k uzávěrům, hydrantům a jiným zařízením v kójích se nacházejícím a zabezpečit, aby zde nebyly přechovávány látky snadno vznětlivé či jinak nebezpečné a nebylo užíváno otevřeného ohně.

 

Čl. VIII

Vyvěšování a vykládání věcí

  1. Vlastník či nájemce bytu nesmí bez souhlasu Společenství na vnější konstrukce (okna, fasádu, střechu) umísťovat jakákoli zařízení a předměty.
  2. Květiny na oknech a lodžiích musí být spolehlivě zabezpečeny proti pádu. Při zalévání je třeba dbát na to, aby nedošlo k poškození majetku ostatních nájemníků.
  3. Zřizování venkovních rozhlasových a televizních antén a jejich svodů je třeba nejdříve projednat s výborem Společenství, zda neohrožují stabební stav objektu, bezpečnost okolí, či zda zásadním způsobem neruší jeho vzhled a vyhnout se tak případným sporům se Společenstvím před příslušným stavebním úřadem. Tato zařízení a jejich instalace musí splňovat veškeré podmínky stanovené platnými normami a předpisy. Na objekt, za okna bytů nebo společných prostor není dovoleno umisťovat jakékoliv reklamy, firemní tabulky, loga apod. bez písemného souhlasu Společenství.
  4. Je zakázáno vyhazování jakýchkoli věcí (vč. nedopalků cigaret) z oken a lodžií.
  5. Při porušení tohoto článku musí nájemce uhradit vzniklé škody.

 

Čl. IX

Zajištění pořádku a čistoty v objektu

  1. Vlastníci bytových jednotek, nájemníci a osoby s nimi bydlící ve společné domácnosti jsou povinni udržovat pořádek a čistotu. Společenství vlastníků je povinno zajistit provádění úklidových prací ve všech společných prostorách objektu.
  2. U pronajatých nebytových prostor je pořádek a úklid zajištěn smlouvou s nájemcem tohoto prostoru v objektu.
  3. Vlastník bytové jednotky, který provádí úpravy bytu, příp. jeho modernizaci, je povinen provádět průběžný úklid společných prostor včetně odstranění stavebních zbytků a suti.
  4. Je-li společný prostor znečištěn činností nějaké firmy (opravy, stěhování a pod) a znečištění, případné poškození není firmou odstraněno, odpovídá za odstranění ten, pro kterého byla tato činnost vykonávána.
  5. Čištění obuvi, šatů a jiných předmětů ve společných prostorách objektu není dovoleno.
  6. Ve všech společných prostorách objektu, zejména ve výtahu je kouření zakázáno!
  7. Větrání do vnitřních prostor domu je zakázáno.
  8. Je zakázáno odkládat odpadky ve společných prostorách domu (za bytové dveře).
  9. Při porušení tohoto článku musí nájemník uhradit vzniklé škody.   

 

Čl. X

Otevírání a zamykání objektu

  1. Osoby procházející vstupními dveřmi do objektu jsou povinny po průchodu dveřmi zkontrolovat, zda jsou dveře opravdu zavřené. Všichni uživatelé objektu musí toto nařízení plně respektovat. Společenství je povinno zajistit, aby každá nahlášená osoba vedená v evidenčním listě obdržela jeden originál čipu od vstupních dveří.
  2. Pro zabránění vykrádání bytů, nebytových prostor i přebývání bezdomovců v objektu, není dovoleno vpouštět do domu cizí osoby.
  3. Zjištění podezřelých skutečností nebo činností je každý uživatel povinen dle závažnosti ihned ohlásit Společenství, správci objektu, nebo přímo Policii ČR.
  4. Klíče od společných prostor a zařízení objektu včetně prostor, kde jsou umístěny hlavní uzávěry přiváděných médií (plyn, voda, teplo, elektřina), jsou uloženy na určeném místě  (v kanceláři Společenství v přízemí domu č.p. 745).

 

Čl. XI

Domovní klid

  1. Vlastníci, nájemníci a osoby s nimi bydlící ve společné domácnosti i jejich návštěvy jsou povinni užívat byt a společné prostory objektu v souladu s dobrými mravy tak, aby zejména neobtěžovali ostatní nájemce pachem, nebo nadměrným hlukem.
  2. V době od 22.00 do 6.00 hodin jsou uživatelé povinni dodržovat noční klid.
  3. Klid v domě jsou povinni dodržovat i nájemci nebytových prostor.
  4. Provádí-li nájemce v bytě úpravy a opravy způsobující nadměrný hluk (např. vrtání, sekání zdiva apod.), smí tak činit jen ve všední dny v době od 7.00 do 19.00 hodin a v sobotu v době od 7.00 do 16.00 hodin. V neděli a ve svátky je provádění hlučných prací zakázáno.

 

Čl. XII

Přestavby a úpravy

  1. Vlastník smí provádět stavební úpravy a přestavby bytu znamenající zásah do nosných konstrukcí domu pouze s předchozím písemným souhlasem Společenství. Jedná se zejména o zavádění nebo změnu vodovodního, elektrického, plynového i jiného vedení, zazdívání nebo prorážení oken, přemisťování dveří, odstraňování nebo zřizování příček apod. Při výměně a nahrazování podlahových krytin (včetně plovoucích podlah, dlaždic apod.) musí být respektovány platné normy a předpisy (např. použití podložek tlumících kročejový hluk apod.) Vlastník odpovídá za případnou škodu, která by vznikla neodborným provedením změn a úprav.
  2. Společenství je oprávněno provádět stavební úpravy nebo jiné podstatné změny v bytech nebo v pronajatých nebytových prostorech  jen se souhlasem vlastníka. Vlastník je však povinen umožnit nutné opravy, vyplývající z povinnosti Společenství pečovat o řádnou údržbu objektu, bytů a nebytových prostor.
  3. Vlastník bytu je povinen bez zbytečného odkladu odstranit závady zjištěné v bytě během povinných, pravidelně prováděných revizí (zejména revize plynu) tak, aby byla zajištěna bezpečnost všech uživatelů domu.

 

Čl. XIII

Komunální odpad

  1. Uživatel bytové jednotky je povinen odkládat složky komunálního odpadu na určené místo do určených a označených sběrných nádob či kontejnerů a je povinen udržovat pořádek a čistotu okolo sběrných nádob či kontejnerů.
  2. Je zakázáno spalovat odpad a jeho složky ve sběrných nádobách, užívat sběrné nádoby k jinému účelu a pro jiné složky odpadu, než jsou určeny. Tříděný odpad – jako sklo, plasty, papír, nápojové kartony, baterie a drobné elektrospotřebiče je nutno odkládat do označených kontejnerů umístěných v ulici.
  3. Při nedodržování pořádku a čistoty okolo sběrných nádob musí vlastník uhradit vzniklé škody.

 

Čl. XIV

Provoz výtahů

  1. Uživatelé bytové jednotky jsou povinni přesně dodržovat návod k obsluze výtahu umístěný v kabině výtahu a ve výtahu udržovat čistotu.
  2. Je zakázáno poškozovat zařízení výtahu.
  3. Samostatně mohou výtah používat jenom osoby k tomu věkově, fyzicky a duševně způsobilé.
  4. Při nedodržení ustanovení musí nájemník uhradit vzniklé škody.

 

Čl. XV

Hlášení poruch

  1. Hlášení poruch na společných částech objektu je zajištěno prostřednictvím správní firmy. Příslušná informace bude umístěna v objektu na dobře viditelném místě.

 

Čl. XVI

Závěrečná ustanovení

  1. Domovní řád nabývá účinnosti dnem schválení Shromážděním.
  2. Domovním řádem nejsou dotřena práva a povinnosti vyplývající z jiných právních předpisů.
  3. Porušení ustanovení domovního řádu může být posuzováno jako přestupek podle zákona č. 251/2016 Sb., o některých přestupcích, a zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich.

 

 

 

             Domovní řád nabyl účinnosti dne:   16.12.2020

 

 

       Jaroslav Brabec v.r.                         Hanuš Kny v.r.

        předseda výboru                      místopředseda výboru

 

Statistiky

Online: 2
Celkem: 103712
Měsíc: 1265
Den: 33